AGIA - Autogamitojų ir importuotojų asociacija

AGIA - Autogamitojų ir importuotojų asociacija

IMPORTUOJATE AUTOMOBILIUS?

Kiekvienais metais į Lietuvos teritoriją atvežama ir parduodama dešimtys tūkstančių lengvųjų automobilių.

Primename, kad pagal šalyje galiojančius įstatymus, transporto priemonių importuotojais laikomi visi fiziniai ar juridiniai asmenys, kurie transporto priemones į šalį įveža su tikslu parduoti daugiau nei penkias transporto priemones. Šiems asmenims ir įmonėms privalu organizuoti ir finansuoti eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymą – t. y. sudaryti sąlygas gyventojams nemokamai priduoti senas ir naudoti nebetinkamas transporto priemones ir pasirūpinti jų tinkamu bei teisėtu sutvarkymu.

Transporto priemonių importuotojams tenkančios pareigos reglamentuotos Atliekų tvarkymo įstatyme.

„Visų pirma, transporto priemonių importuotojai, pradėję savo veiklą, per tris mėnesius privalo užsiregistruoti Gamintojų ir importuotojų registre. Antra, jie turi vesti transporto priemonių apskaitą ir teikti ataskaitas GPAIS sistemoje (www.gpais.eu). Trečia, jie privalo organizuoti naudojimui netinkamų automobilių surinkimą ir tvarkymą, nemokamai priimti pasenusias transporto priemones iš gyventojų. Kad galėtų išpildyti šį reikalavimą, importuotojui reikia visose apskrityse įsteigti bent vieną tokį surinkimo tašką. Įstatymas taip pat numato, kad importuotojai privalo savo lėšomis šviesti visuomenę eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo klausimais“, – aiškina R. Zdanevičienė.

Automobilių importuotojai gali vienytis ir reikalavimus įgyvendinti susikooperavę ar patikėdami viso to realizaciją licencijas turinčioms organizacijoms arba individualiai – organizuodami po jų Lietuvos Respublikos vidaus rinkai verslo tikslais tiektų transporto priemonių naudojimo susidariusių eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymą.

Susipažinkite su LR Atliekų tvarkymo įstatyme numatytomis automobilių gamintojų ir importuotojų pareigomis.

Apie asociaciją:

„Autogamintojų ir importuotojų asociacija“ yra licencijuota savanoriška, ne pelno siekianti, visuomeninė organizacija, savo gretose jungianti automobilių ir automobilių dalių gamintojus ir importuotojus.

Mūsų veiklos prioritetai:

  • Užtikrinti asociacijos nariams LR vyriausybės nustatytų aplinkosauginių įsipareigojimų vykdymą.
  • Organizuoti atliekų tvarkymą.
  • Konsultuoti narius atliekų tvarkymo ir aplinkosaugos klausimais.
  • Didinti visuomenės aplinkosauginį sąmoningumą.

Šaltinis ir daugiau informacijos: http://agia.lt